Verlijmen van kunststeen
Je komt het ongetwijfeld steeds vaker tegen: tegels en platen die lijken op natuursteen, maar het resultaat zijn van een synthetisch gecreëerde verbinding. Maar pas op: deze cement- of kunstharsgebonden materialen hebben een duidelijke neiging tot zwellen en/of schotelen. Toepassing van PL85 PROF R omnicem en PROF 123 omnifill zijn een must.
Kunststeenplaten worden in een computergestuurd proces met hoge druk en gelijktijdige mechanische verdichting, om ingesloten lucht te verwijderen, als platen of blokken geproduceerd. De meeste kunststeenplaten hebben een dichte structuur met een geringe porositeit.
Wateropnemend vermogen
Het wateropnemend vermogen wordt bepaald door het gebruikte toeslagmateriaal. De creativiteit van de opdrachtgever c.q. de kunststeenproducent kent geen grenzen. Typische natuursteentoeslag is marmer, graniet of quartsiet. Voor een esthetisch mooier uiterlijk worden ook onder meer perlmutt, spiegelglas en halfedelstenen als lapis lazuli in de kunstharsmatrix mee ingebonden. De neiging tot vervorming is naast de natuursteentoeslag ook afhankelijk van de plaatgrootte en -dikte.
Hoog kunststofgehalte
Bij het leggen van kunststeenplaten moet je in het bijzonder aandacht besteden aan de tegellijm. Het aanmaakwater kan namelijk enerzijds tot het schotelen van de platen en anderzijds tot het verzepen van het bindmiddel op het grensvlak tegellijm/kunststeenplaat leiden. De mogelijke gevolgen: hol klinken en ook los liggen van de platen.
Voor een goede verlijming gebruik je PL85 PROF R omnicem, de snel verhardende lijm met een hoog kunststofgehalte. Omdat kunststeenplaten een driemaal hogere thermische uitzettingscoëfficiënt hebben dan keramische platen, moet je bovendien uitzettingsvoegen in het vlak aanbrengen.
Risico serpentiniet
Daarnaast moet je extra goed opletten bij kunststeen met een hoog gehalte serpentiniet. Hier is namelijk het risico op schotelen en vervormen nog groter. Voor het leggen van zulke kunststeen pas je daarom PROF 123 omnifill toe, onze watervrije reactieharslijm op basis van epoxy. Overigens is kunststeen in verband met zijn hoge warmteuitzetting en vochtgevoeligheid in het algemeen niet geschikt voor toepassing buiten.
Belangrijk: inmiddels zijn er ook veel natuursteenimitaties gemaakt van keramiek. Dit betreft echter volledig andere producten dan de kunststeen die in dit artikel wordt bedoeld. Haal dit dus niet door elkaar en vraag altijd goed na met welk materiaal je te maken hebt.
Ze zijn uniek, we vinden het mooi(er) en betalen er meer voor. Is natuursteen daarom ook beter dan keramiek? Vaak zij...
Voordat je begint met tegelwerk is het belangrijk om de juiste lijm te selecteren om de prestaties te garanderen. Hel...
Om je o.a. tijd te besparen, hebben wij snel verhardende tegellijmen ontwikkeld. Maar die snel verhardende tegelli...