Samen naar een CO2-gereduceerde toekomst!

De ecologische voetafdruk van Omnicol wordt naast de productie voor een groot deel door transportbewegingen bepaald. Samen met logistiek partner E. van Wijk heeft omnicol zijn CO2-uitstoot sterk verminderd. ‘We zijn al twintig jaar bezig om de effecten, van onze bedrijfsvoering, op het milieu zo veel als mogelijk te beperken. De laatste jaren zetten we de SDG (sustainable development goals) van de VN prominent in’, welke in 2030 bereikt moeten worden.

De productie van o.a. cementgebonden en pasteuze bouwlijmen, egalisatiemortel, primers en coatings, doen we voor 98% zelf. Het proces is nu bijna emissieloos. We gebruiken geen gas meer, daarnaast halen we zand en cement ook dicht bij huis. 

Het grootste deel van de resterende CO2-uitstoot kwam voort uit transport naar onze klanten. Daarover zijn we in gesprek gegaan met onze logistieke partner E. van Wijk. Dit heeft tot resultaat gehad dat de vrachten van Omnicol sinds januari 2024 uitgevoerd worden met vrachtwagens die rijden op HVO diesel. HVO is een nieuw type dieselbrandstof en staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ dat uit afgewerkte plantaardige oliën en restafval bestaat. Daarmee besparen we 89% op de CO2-uitstoot van transport. 

HVO diesel is vooralsnog wel duurder dan gewone diesel. Maar MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) betekend ook verantwoordelijkheid nemen. Verduurzamen doe je samen. Ons doel is om samen met onze partners een deel van de resterende 11% uitstoot te reduceren. Daarbij werken we vooral aan bewustwording. Een mooi voorbeeld daarvan is dat we binnen het transport verduurzamingsprogramma in gesprek gaan met onze afnemers. We bespreken de geanalyseerde transportdata. We brengen daarmee onder de aandacht dat bestelgedrag ook effect heeft. Als je bestellingen kan clusteren, kunnen we het aantal stops terugdringen, waardoor we samen de CO2-uitstoot over de resterende 11% kunnen verminderen.

Ben je ook geïnteresseerd in het transport verduurzamingsprogramma van Omnicol en wil je samen met ons verder verduurzamen? Neem dan contact op met één van onze experts.

Geïnteresseerd?

Onze experts helpen je graag.