Omnicol behaalt VCDO-certificaat
‘Laureaat Voka Charter Duurzaam Ondernemen’,
op weg naar het SDG Pioneerschap

Ze zijn er niet voor niets, de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Daarom benut Omnicol ze als kompas voor een toekomstgericht en duurzaam bedrijfsbeleid. En met succes: sinds kort mogen wij ons VCDO-laureaat noemen voor ons actieplan 2023. Een opmaat naar het uiteindelijke doel, het behalen van het UNITAR-SDG Pioneer-certificaat.   

“Weet je wat ons zo verbaasde?”, zegt marketingmanager Roy van Gorkom: “Dat wat we de afgelopen tientallen jaren al op eigen inzicht doen, toch niet zo vanzelfsprekend bleek te zijn. Neem nu watermanagement. Zo hebben we al twintig jaar duurzaam beleid voor afvalwater, vangen regenwater op daarmee onder meer de toiletten door te spoelen, maken we gebruik van een nullozer statuut, waarbij industrieel water niet wordt geloosd maar opgevangen en grotendeels hergebruikt, en hebben waterdoorlaatbare parkeerplaatsen… Wat ons betreft de gewoonste zaak van de wereld. En nu wordt dat internationaal erkend en gewaardeerd.”   


De vijf P’s

Het actieplan dat Omnicol heeft opgesteld, omvat tientallen projecten die allemaal een link hebben met een van de vijf P’s: People, Planet, Prosperity, Partnership en Peace. Zo is er binnen het thema Planet de inzet op een nog duurzamer productieproces door zo veel mogelijk gebruik te maken van post-consumer recycled kunststof, kortweg PCR. Dit wordt gemaakt van onder meer groenafval, papierafval en plastic verpakkingen van consumenten. Post-consumer waste is wereldwijd de grootste afvalstroom. Daarom wordt er constant gezocht naar manieren om deze afvalstroom de beperken, maar ook naar manieren om dit afval te verwerken tot nieuwe producten. Want door dit opnieuw te benutten zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig en gaat er ook minder afval naar de stortplaatsen. Daarnaast voorziet Omnicol onder de paraplu van het thema People bijvoorbeeld speciaal voor externe chauffeurs in een sanitaire ruimte, waar zij via een code ook ’s nachts en in het weekend toegang hebben tot een wc, een douche en een keukentje. “Dat leidt tegelijk eveneens tot een schonere omgeving, en dus valt deze actie ook weer onder het thema Planet”, zo licht Van Gorkom toe.
 

Meerdere thema’s

Het gebeurt vaker dat een actiepunt ten goede komt aan meer dan één thema. Neem nu de elektrificatie van het personen- en bestelwagenpark, en het gebruik van HVO-diesel voor alle vrachtwagens op de Nederlandse wegen. Die overstap levert al 89% CO2-reductie op. Goed voor de Planet dus, maar ook Partnership is nadrukkelijk betrokken, vertelt Van Gorkom: “We willen ook die laatste 11% reduceren. Daarvoor gaan we in de volgende stap in gesprek met klanten. Want als die slimmer bestellen, bijvoorbeeld iets grotere orders per keer, dan hoeven onze vrachtwagen minder de weg op en minder stops te maken. Bovendien kan ook de logistiek aan klantzijde efficienter en schoner. Het mooie is: zo’n kleine gedragsverandering kost geen cent, maar levert megamilieuwinst op.”  


Volop kansen 

Met het behalen van het VCDO-certificaat ‘Laureaat Voka Charter Duurzaam Ondernemen’ zijn de duurzame ambities van Omnicol alleen maar verder gegroeid. Onder begeleiding van Voka, het grootste en meest dynamische Vlaams netwerk van ondernemingen, worden elk jaar weer tien nieuwe acties gerealiseerd. Het actieplan laat nog volop kansen zien, zoals het gebruiken van grondstoffen met een betere LCA en lagere CO2-voetafdruk. En het creëren van een zogeten ‘closed loop’ door emmers retour te halen bij de klant of op de bouwplaats terug te brengen naar de verpakkingsfabrikant, zodat die ze weer tot nieuwe gerecyclede grondstofffen kan omzetten. Kortom, concrete acties die harde, meetbare resultaten gaan opleveren. Van Gorkom: “Ons streven is altijd reduceren en niet compenseren. Dat betekent dat we onszelf echt tot concrete acties moeten blijven uitdagen. De komende periode gaan we op weg naar weer een trede hoger: het Unitar SDG Pioneer-certificaat.”