Ondergrond primeren
Geen vloer kan zonder voorstrijken met een primer
Een primer of voorstrijk is een must voordat je egalisatie- en gietdekvloermortels aanbrengt. Zo worden poreuze ondergronden minder zuigend, en geven gladde, gesloten ondergronden meer hechting. Dat zorgt voor een betere vloeiing en hechting van de volgende laag, voorkomt luchtbellen, en bindt de reststof.
Stofvrij werken, luchtvochtigheid en temperatuur meten
Bij het voorbereiden van de ondergrond is de kans groot dat je hebt geschuurd, gestraald of gefreesd. Dat heeft weliswaar vervuiling verwijderd, maar ook veel stof opgeleverd. Ga niet vegen met een bezem, want die neemt niet alles mee en draagt mogelijk zelfs bij aan verdere verspreiding. Pak beter een stofzuiger om de vloer zorgvuldig stofvrij te maken. Neem ook de tijd om de omgevingswaardes te meten. Denk aan de luchtvochtigheid, en de temperaturen van de lucht, ondergrond, mortel en de primer. Neem ook de mogelijke effecten van ramen en deuren mee, zoals in inval van (zon)warmte, tocht, (mechanische) ventilatie en wind.

Primeren tot de ondergrond verzadigd is
Voer het primeren een of meerdere keren uit, totdat de ondergrond verzadigd is met primer. Die verzadiging herken je aan een egaal matte glans zonder vlekken. Schroom niet om indien nodig enkele lagen te gieten. Cruciaal voor een optimaal resultaat: breng de primer kruislinks aan om
gelijkmatige banen te realiseren. Dus van voor naar achter en van links naar rechts. Zo is er de minste kans dat je iets vergeet. Daarnaast adviseren we je om het primeren zo kort mogelijk voor het egaliseren te doen, met name om weer nieuwe bouwstof te voorkomen.